Avui, 10 d'abril de 2009

El sotrac immobiliari castiga més les comarques del litoral

La Selva i el Baix Ebre pateixen els efectes de la crisi de la construcció. L'índex de competitivitat territorial situa un any més el Vallès Occidental com la comarca més competitiva de Catalunya

Les comarques del litoral català són les que estan patint amb més intensitat i cruesa la crisi provocada per la davallada en el sector de la construcció residencial. Aquesta és la principal conclusió de l'índex de competitivitat territorial que des de fa cinc anys impulsa l'Associació d'Empresaris de l'Alt i Baix Penedès i Garraf (Adeg).

L'estudi observa l'evolució econòmica de les 41 comarques catalanes a partir de l'anàlisi d'una sèrie de factors com són la qualificació de la mà d'obra, les comunicacions, la cohesió demogràfica i territorial i el desenvolupament tecnològic. Doncs bé, aquests criteris demostren, un any més, que la comarca del Vallès Occidental és la més competitiva del país, seguida del Barcelonès, Tarragonès, Baix Llobregat, Gironès i Segrià.

El nou índex, però, posa de manifest que els efectes de la crisi immobiliària són molt pitjors a la costa que no pas a l'interior. N'hi ha prou amb un exemple: la comarca de la Selva ha perdut fins a set posicions en només un any i passa de ser la quinzena comarca més competitiva a la vint-i-dosena. La resta de comarques costaneres segueixen la mateixa tendència: el Baix Ebre cau cinc posicions, el Montsià en perd tres, l'Alt Empordà en baixa una i el Maresme i el Baix Camp es mantenen pels pèls.

Per l'economista i president de l'Adeg, Xavier Cardona, la situació és "greu i preocupant" perquè fins i tot les poques comarques del litoral que guanyen posicions, com el Garraf, el Baix Penedès i el Baix Empordà, "tenen una situació econòmica molt feble; i pugen perquè les altres cauen en picat".

Cardona ho té clar: "Les comarques que han basat el seu creixement en l'especulació del sòl trigaran molt a recuperar-se". I adverteix: "L'actual model econòmic ha caducat; si es vol sobreviure s'ha d'apostar pel coneixement i la innovació".

Вдали "Скачать торрентом мультфильм ну погоди"послышались звуки полицейской сирены.

Томас Стернс Элиот Дом среди дюн был старый, фундамент из цементных блоков поддерживал каркас из настоящего дерева.

Мы привыкали к ним, так же как привыкали и к тем удовольствиям, которые доступны живым.

Он разложил тело, скрестил на груди руки, натянул капюшон, прикрыв им лицо.

Нужно решить, кто из участников пьесы достоин награды.

Из преисподней рабочие лихо сбрасывали вниз строительные блоки, а стоявшие на Земле демоны с проклятиями увертывались, но все же ловили их и ставили друг на друга.

Может быть, это заставит "краткое содержание а.н.толстой детство никиты" Стиллера вести себя прилично "Стропува котлы чертежи" во время беседы.

Можно и повеселиться, но всему есть пределы, особенно "100 поделок для подготовки к школе. Для развития моторики, памяти, внимания" когда речь заходит о прекраснейшем из полов.

Шерил попыталась "Алгебра. Дидактические материалы. 8 класс. Пособие для школьников с углуб. изучением математики" усмехнуться, но лицо исказило "скачать ламбада музыку" гримасой, и кто-то за камерой протянул ей стакан с водой.

Никто "скачать программу для андроид для игр" не может определить, улыбаюсь я или "Современный итальянский. Практикум по грамматике" нет.

Видите ли, по нему удобнее идти, чем там, "Полное собрание сочинений в 8 томах" внизу.

Произнеся в трубу "игровой автомат алмазы" несколько слов, он приставил к ней ухо "Развитие личности ребенка года до трех" и стал ждать ответа, весьма скептически поглядывая на демона.