El Punt, 22 d'abril del 2009. Lluís Martínez

L'Estat diu que la solució per a les platges del Maresme és abocar-hi sorra cada any

Invertirà 9 milions d'euros per fer-hi una nova aportació i fer reparacions als passejos marítims

Una imatge de la platja de Premià de Mar, sense sorra, i amb una de les escales trencades./ Foto: QUIM PUIG.
El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha decidit que l'única solució per estabilitzar les platges del Maresme és abocar-hi cada any més sorra. El subdirector general per a la Sostenibilitat de les Costes, Miguel Velasco, que ahir es va reunir amb els alcaldes del Baix Maresme, va tallar d'arrel qualsevol altra alternativa, com ara la construcció d'espigons que ajudin a estabilitzar el litoral, ja que és massa cara i no és adequada per les característiques de la costa maresmenca. Com a mesura d'urgència, l'Estat farà, les pròximes setmanes, una aportació de 500.000 m³ de sorra a Cabrera, Vilassar de Mar, el Masnou i Montgat.

L'anunci del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí d'invertir 9 milions d'euros per reparar els desperfectes als passejos marítims pels temporals del desembre passat i d'una aportació extraordinària de 500.000 m³ de sorra al litoral del Baix Maresme, ha anat acompanyat també de la «solució definitiva» que dóna l'Estat perquè les platges no es quedin sense sorra cada cop que hi ha una llevantada. Segons el subdirector general per a la Sostenibilitat de les Costes del ministeri, Miguel Velasco, si es fa una aportació contínua de sorra a la costa els problemes es resoldran. «Sempre es diu que amb aquest sistema es llencen els diners al mar, però no és cert, perquè la sorra no desapareix, sinó que va a altres zones o s'acumula als ports», hi va afegir.

La fórmula que dóna per vàlida el ministeri implica exigir als ports que compleixin les seves obligacions i que, de manera periòdica, facin els transvasaments que per llei els toquen. Així doncs, es tractaria de portar la sorra des de la part de llevant fins a les platges de ponent, les quals queden gairebé desertes pels temporals. Velasco va reconèixer que aquests moviments s'han portat a terme en comptades ocasions, però va assegurar que ara s'intentarà pressionar perquè es facin.

De moment, i com a mesura d'urgència, l'Estat començarà, aquest abril, una aportació d'urgència als municipis de Cabrera de Mar, el Masnou, Montgat i Vilassar de Mar per solucionar temporalment la falta de platja. La regeneració es farà a través de dragues. Malgrat les crítiques dels pescadors, el subsecretari defensa que el sistema només es farà en llocs on hi ha acumulació de sorra i diu que, per tant, no afectarà l'ecosistema marí.

El ministeri oblida Premià de Mar

A banda de les aportacions de sorra, el Ministeri de Medi Ambient també repararà algunes de les destrosses que van deixar els temporals del desembre passat al litoral maresmenc. Els treballs consistiran sobretot a construir noves esculleres i a adequar alguns trams de passeig marítim malmesos. Malgrat la satisfacció continguda d'alguns alcaldes com ara el de Cabrera de Mar, Jaume Borràs, i el del Masnou, Eduard Gisbert, qui més descontent va sortir de la reunió va ser l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, que ha vist com el seu municipi, tot i patir com cap altre els efectes de la llevantada de Sant Esteve, ha estat absolutament oblidat per l'Estat. A banda de no preveure la regeneració de sorra a la seva platja, tampoc es beneficiarà de cap de les obres d'urgència. Buch va dir que «l'error» del ministeri d'obviar Premià de Mar és «incomprensible» i va assegurar que estava molt «decebut i desil·lusionat» amb el govern espanyol. Tot i mantenir que farà una «defensa aferrissada» dels interessos del municipi allà on calgui, critica com «algú amb dos dits de front no entengui que el mateix mal que va fer el temporal als pobles veïns, el va fer també a Premià de Mar».

Переходим в Веритэ, согласился Джей, и будем надеяться, что окажемся не на самом видном месте.

Крючок вытянул свой острый конец и вступил в соприкосновение, оказывая психическое давление в той точке.

Дело в том, что для грузов весом более ста "Скачать генератор звуковой частоты"килограммов калибр заклинания удваивается.

Чтобы обрести понимание и способность воспользоваться этим, необходимо вытащить шестую булавку.

К стражникам не спеша, вразвалку подходил палач, вертя в руках "Скачать усилитель звука программа"свою удавку и мастеря какую-то хитрую петлю.

Они выторговывают то, что найдут "купить телевизор в кредит"в море на ножи и металлические прутья "Скачать драйвера сборку"или на подобные вещи.

Джеф появился в двери, "скачать испанский словарь" чтобы одарить "бесплатные фильмы скачать черная молния" их любезной улыбкой, которая полоснула Долли, как "скачать книги по кулинарию" ножом.

Шлем мешал мне повернуть "жутко громко и запредельно близко джонатан сафран фоер скачать" голову и посмотреть туда.

Знаешь, ты бы мог "игры отель для кошек" выбраться отсюда, если "скачать игру братва и кольцо" бы захотел.

Он различал тропу, "реп матерный скачать" по которой прошли ночью пане.

Джейн вошла в "скачать детскую песню до свидания детский сад" комнату, зажгла лампу и пьяным "программы для взлома вайфай скачать" взором посмотрела на Мейтланда.

Мартин поехал доставать "скачать песню белая берёза я тебя люблю" полицейские мундиры для себя и Зернова, а я отправился на заставу.

Если это так, я "Сказки лесной опушки" просто спущусь сейчас с трибуны и позволю вам провозгласить ее "игра винкс мир волшебниц" королевой, хотя сам я никогда с этим не соглашусь.

Давай убираться из этого "игровые автоматы атроник играть бесплатно" проклятого места, сказал он.

Если бы я призвал "произведения по литературе 6 класс" всю силу, что содержится в "краткое содержание леди макбет мценского уезда лесков" Камне, эта долина почернела и истекла жидким огнем.

Но "скачать книги на телефон донцовой" колокола продолжали так настойчиво дребезжать и звенеть на все лады, словно их "скачать алису игра" длинные языки хотели сообщить ученому доктору что-то очень важное.

Сам Михаил стоял на лужайке "Азбука эмоций: Практич. пособ. для работы с детьми, имеющ. отклон. в психофизич. разв. и эмоц. сфере" перед домом, "море скачать песни" подрезая розовые кусты.

Втайне от всех она продолжала предсказывать судьбы своим близким "Женский Декамерон" друзьям и разорившимся аристократам, недовольным нынешними властями.