El Punt, 28 d'abril de 2009.  Xavier Miró

Els enginyers de camins avisen que cal un quart cinturó amb gran capacitat de trànsit

El degà del col·legi professional recorda que el Vallès és un corredor ibèric i europeu, i no només local i comarcal

email protegit

Obres de construcció del quart cinturó al nord de Terrassa. Foto: CARLES ALUJU.
El Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya (CECCP) celebra la predisposició de construir el quart cinturó viari des de Terrassa fins a Granollers que han anunciat els tres partits del govern català, però avisa que aquest eix ha de ser una carretera de gran capacitat. Divendres el Departament de Política Territorial anunciava un principi d'acord amb ICV i ERC sobre aquesta infraestructura, però els ecosocialistes posaven l'èmfasi en el fet que es convertiria en una ronda del Vallès per vehicular els trànsits local i comarcal i no pas en un gran eix viari. El degà del col·legi professional i director del port, Josep Oriol, reconeix que els preocupa la definició de «via comarcal» si no es construeix una carretera que respongui al trànsit ibèric i l'europeu.

«La demanda de trànsits que tindrà el quart cinturó està estudiada i, per tant, l'oferta de via s'ha d'acomodar a la demanda.» Amb aquestes paraules, Oriol reivindica un eix de gran capacitat de trànsit que respongui al paper del Vallès com a corredor de pas entre la península Ibèrica i la resta d'Europa, i no només com una carretera de servei local i comarcal o exclusivament català. El col·legi va presentar ahir un informe sobre l'estat de les infraestructures que pretén que es converteixi, a partir d'aquest any, en un observatori fix i regular a Catalunya sobre la planificació, execució i gestió de transports per carretera, mar i ferrocarril; xarxes d'aigua i electricitat, i també residus i ordenació del territori.

En col·laboració amb l'Institut Cerdà, el col·legi presentarà un informe bianual sobre una part d'aquestes infraestructures, «un informe estrictament tècnic i professional», sense partidismes. «Si hem d'aplaudir una decisió, ho farem i, si l'hem de censurar, també», però no per condicionaments polítics, sinó perquè el col·legi ho considerarà bo o dolent per a les necessitats de Catalunya, en paraules d'Oriol. Pel que fa a la xarxa de trens de rodalies de Renfe, el col·legi en va dir ahir una de freda i una de calenta.

El col·legiat i director general d'Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, Jordi Julià, defensa el contingut del pla de rodalies de l'Estat per reformar la xarxa de Barcelona fins al 2015: «Està bé i tothom està d'acord que és coherent. Permetrà circular trens de 200 metres de llarg i dos pisos. Això és molta més capacitat que l'actual.» Julià defensa que aquest és el pla que el govern espanyol ha d'executar per fer front als dèficits actuals i considera que la construcció del túnel d'Horta i el tercer túnel de rodalies a Barcelona són una projecció de futur però no una urgència. El degà va dir la freda: «El govern espanyol ja fa un any i mig que incompleix el traspàs de rodalies. Quan es faci, caldrà dotar-lo econòmicament si no volem que es converteixi en una bomba de rellotgeria per a la Generalitat.»

TAV més enllà del 2012

«Hi ha problemes de calendari en dos trams del tren d'alta velocitat (TAV)», diu Javier Vizcaíno, president de la comissió de transport del col·legi, en referència als trams de la línia entre Girona i Figueres i entre la Sagrera i el nus de la Trinitat. «El cobriment del tren a Girona és de tal complexitat» que el col·legi no dubta a apuntar la possibilitat que no es pugui complir el termini del 2012. Com a solució provisional, el Ministeri de Foment va posar a licitació amb urgència la construcció d'un tercer carril ferroviari d'ample internacional a la xarxa convencional en tres trams per poder fer arribar els trens a França ja el 2011. El tercer carril s'ha de construir de Can Tunis a Castellbisbal i Mollet, de Girona sud a Vilamalla i a la variant de Figueres. Julià afirma: «La construcció d'un tercer carril tampoc no és fàcil i el termini fixat encara és més just que el de l'alta velocitat.» D'altra banda, Adif ha posat a licitació per 23,8 milions el canvi d'instal·lacions de la Sagrera a Sant Andreu per garantir el bon funcionament dels equips mentre es construeixi el tram del TAV entre la Sagrera i el nus de la Trinitat.

В пьесе "Mp3 на мобильный скачать"содержатся еще более крамольные идеи.

Они полагают, что найти "Неро старт смарт скачать"подходящую работу на Земле трудно "Хулио иглесиас натали скачать скачать"и что мне следует попытать счастья среди "Скачать игры на айфон 4s бесплатно"звезд.

Люди охотно согласились, потому что он спас "Скачать картинку рыцаря"тонущую девочку.

Камень нашел его, и он принадлежал Камню.

Он был "Бригада скачать книги"сложен из огромных серых каменных блоков, каждый "Скачать соны"величиной с дом.

В силу стесненных финансовых обстоятельств "Nikon 3100 инструкция"Фриде мог позволить себе осуществлять наблюдение лишь за той частью "Скачать музыка трофим"звезды, которая была доступна исследовательской "Скачать сборник репов"платформе на настоящий момент.