El Punt, 29 d'abril de 2009.  Sandra Pérez

Medi Ambient destina tres milions a la retirada dels arbres caiguts pels temporals de neu i vent

El Departament de Medi Ambient invertirà tres milions d'euros per donar sortida a les prop de 300.000 tones de fusta que es van malmetre a causa dels temporals de neu i vent que van afectar Catalunya els mesos de desembre i gener. El conseller Francesc Baltasar va signar ahir un acord amb la Taula Intersectorial de la Fusta per col·laborar en la retirada i utilització de la fusta amb l'objectiu de netejar els boscos per evitar l'augment de risc d'incendis i dinamitzar el sector, que també pateix la crisi.

El temporal de neu i vent va malmetre unes 200.000 tones de fusta i va afectar unes 30.000 hectàrees de terreny. Les nevades es van notar, especialment, a la Garrotxa i el Ripollès, i amb menys intensitat, a Osona i la Selva. El Baix Llobregat, l'Anoia i l'Alt Penedès van patir els efectes del vent. A través de l'acord signat ahir es preveu la retirada d'unes 300.000 tones (unes 100.000 es generaran a través dels treballs d'extracció) i l'arribada a la indústria de tota la matèria primera per impulsar el sector. Segons va explicar ahir el conseller, a través de l'empresa pública Forestal Catalana SA es gestionaran els tres milions d'euros i se signaran els acords i convenis per facilitar la neteja de l'espai forestal afectat, la seva regeneració, i el transport i la utilització industrial de la fusta. El conveni també garanteix, segons Baltasar, que la fusta arribarà a les empreses transformadores amb «un preu just», ja que es prendran com a referència els mínims fixats per la Llotja de Vic. El sector es queixava que l'increment dels costos d'extracció de la fusta malmesa repercutia en el cost final de la matèria.

Un miler d'operaris treballen des del març sobre els terrenys forestals afectats per obrir camins i talar arbres per poder retirar tota la fusta malmesa. Baltasar va afirmar ahir que «s'estan complint els objectius» malgrat reconèixer que les darreres pluges no els han facilitat la tasca. Tot i això, no es va fer un balanç quantitatiu de la feina feta per les brigades.

Suport del sector

El president de l'Associació de Rematants i Serradors de Catalunya, Jordi Jané, es va mostrar satisfet ahir amb un acord que permetrà «treure la fusta afectada a la indústria a un bon preu». Jané va explicar que la matèria extreta dels boscos catalans serveix per fer palets i embalatges, o per a serradures i biomassa. Josep Maria Ribot, del Centre de la Propietat Forestal, també va qualificar el conveni de satisfactori i va destacar la col·laboració establerta amb el departament. De fet, ahir van signar l'acord diferents representants del sector relacionat amb la fusta, entre els quals hi havia municipis propietaris de boscos, empresaris i l'administració forestal.