El Punt, 8 de maig de 2009.  Oriol Mas

Encara no s'ha superat el 50% de l'obra en la meitat dels trams del TAV de Barcelona a Figueres

Els treballs a l'altura de Girona i Barcelona, els més endarrerits

A hores d'ara, encara no s'ha arribat a l'equador dels treballs en 13 dels 23 trams en obres del TAV entre Barcelona i Figueres, en bona part per la complexitat dels túnels a les ciutats de Barcelona i Girona, que és el que va més endarrerit. En canvi, si es té en compte el traçat en global, les obres estan al 55% del total. Molts dels trams de la Selva i el Vallès Occidental s'han acabat.

Segons les dades d'Adif, que executa els treballs, ja hi ha sis trams que estan enllestits, on només s'està pendent d'acabar el muntatge de les vies i la instal·lació elèctrica. Són gairebé 43 quilòmetres, entre la Roca del Vallès i Riudellots de la Selva, amb l'excepció d'un tram entremig, de Maçanet a Sils, de 5,6 quilòmetres, on les obres estan al 82% perquè encara hi falta acabar dos passos inferiors.

A les ciutats, endarrerit

A Barcelona els trams més endarrerits són els de la Sagrera, per la complexitat de les obres en aquest punt; en canvi, el tram entre Sants i la Sagrera està ja al 33%, amb la previsió de disposar de la tuneladora aquest juliol. Tot i això, els trams entre el nus de la Trinitat i Montornès del Vallès no van gaire més avançats i, en molts casos, tot just s'han començat a fer els viaductes per on passarà el tren i les pantalles.

Un cop passats els trams del Vallès Occidental i la Selva, en arribar a la ciutat de Girona, les obres tornen a anar bastant endarrerides, més fins i tot que a Barcelona. En un tram petit de l'entrada de la ciutat, des d'on s'iniciarà el cobriment de la línia, ja s'està acabant el túnel, però les obres dels túnels urbans de Girona, que es faran amb la tuneladora, estan només a l'11%. Ara, les tasques se centren a demolir l'estació d'autobusos i a preparar el terreny per construir la nova estació subterrània, tant del TAV com del tren convencional i els autobusos. Aquesta és l'obra més complexa del tram gironí del TAV. D'altra banda, ja s'han començat els túnels de Sarrià i Sant Julià, però encara s'està en una fase molt inicial de l'obra, del 10% del total. A partir d'aquí les obres tornen a anar més avançades, sobretot al Pla de l'Estany, però, quant al tram de Figueres, encara s'ha de començar a treballar en l'estació de Vilafant. A partir de Figueres, i incloent-hi el túnel transfronterer, l'obra ja està acabada, i l'empresa constructora, TPFerro, ja l'ha entregada a Foment, si bé es mantindrà inutilitzada fins al 2010.

Un 28% de túnels

Els trams de túnel de tot el traçat del TAV representaran un 28,6%. A part del cobriment dels trams de Barcelona i Girona, el pas per l'àrea metropolitana de Barcelona es farà amb túnels; a més, en zones menys poblades també se n'han inclòs molts per disminuir l'impacte ambiental i salvar els condicionants orogràfics del traçat per adaptar-se a les condicions tècniques que necessita el TAV. Al tram gironí, els túnels suposaran un 23% del total i, a Barcelona, un 37,5%. Pel que fa als viaductes, un 8,8% del traçat n'incorporarà, si bé en aquest cas a Girona representarà un 9% i a Barcelona, un 7,8%. En total, seran 49 quilòmetres d'estructures.

El tercer carril

Adif manté que el 2010 ja entrarà en funcionament el tercer carril, d'ample europeu, a la via convencional entre Girona i Figueres, i també el ramal de Barcelona. Això permetrà que els trens d'alta velocitat hi puguin circular, si bé aniran més a poc a poc. Els trams del TAV entre Mollet i Girona ja estaran acabats, i per aquí sí que hi podrà circular amb normalitat, així com al tram transfronterer entre Figueres i Perpinyà.

Мальчику предстоит еще многому научиться.

Старушку судил военный суд, и в виду того, что ничего не было доказано, ее отвезли в концентрационный лагерь в Штейнгоф.

Фелим впервые увидел мексиканку, так же как и она его.

Напечатали без его ведома он вообще уже ничего не соображает.

Член Братства с недоумением воззрился на собственную руку и на письмо, которое эта рука держала за уголок.

Во всяком случае, их сопротивление легко было бы сломить.

Если "Граф Монте-Кристо Шедевр приключ. литературы в одном томе" не получится, подожду в засаде.

Джей "Щелкунчик и мышиный король" почувствовал, как его переполняет возбуждение.

Только "Новый экономический словарь+2 изд" в том случае, если ты откажешься со мной "Жесткая рекогносцировка" сотрудничать.

Теперь ты истратил все свои "Самый сумрачный сезон Сэмюэля С" десять секунд "Советы кремлевского водителя Как безопасно водить автомобиль" на глупые вопросы.

Не произноси имя, перебила "Крохотульки Песни для малышат" ее Эйрадис, я боюсь "Встретиться вновь" его могущества.

Три года разлуки, восполняемые лишь видеопередачами да "Дориан" приносящими боль короткими сеансами "вклад карта" связи с Марсом, от четырех до шестнадцати минут.