Notícies

El Pla Territorial Parcial del Penedès i el Logis Penedès, noves amenaces pel territori

El nou Pla Territorial Parcial del Penedès (PTPP), és una nova amenaça pel territori. Des de les entitats ambientalistes i de defensa del territori, ens estem organitzant per donar una resposta col·lectiva contra aquest Pla, ja que planifica un seguit d’infraestructures viàries que malmetran els nostres espais naturals i agraris, i no contribuiran a fer un canvi real i efectiu de les actuals polítiques de mobilitat i de desenvolupament social i econòmic.

Al PTPP s’hi han incorporat infraestructures com el Quart Cinturó, que afectarà directament als municipis de Sant Sadurní d’Anoia i Sant Llorenç d’Hortons i de manera indirecta a tota la Vegueria Penedès. I mentrestant, seguirem sense transport públic per desplaçar-nos a la majoria de municipis de les nostres comarques, consolidant models obsolets de transport i de desenvolupament econòmic.

Les patronals del cava i el vi, l’Institut del Cava, Pimecava i UVIPE (Unió Vinícola del Penedès) i el CEPVI (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola) s’han organitzat per donar veu al sector vitivinícola, per defensar la preservació de la comarca i el paisatge agrari del Penedès.

Us volem donar a conèixer aquesta iniciativa tot animant-vos a manifestar el vostre suport a aquesta plataforma, adherint-vos al manifest que podeu trobar al següent enllaç

El manifest és per a entitats, empreses i partits. Nosaltres ja ens hi hem adherit!

Properament rebreu notícies de les entitats ecologistes i ambientalistes. Cal que tots i totes ens mobilitzem contra aquest Pla i també contra el projecte del Logis Penedès (CIM) al Baix Penedès, que pretén imposar-nos unes infraestructures viàries que malmetran allò que més estimem i que durant tantes dècades, pagesos i pageses, veïns i veïnes han estat treballant i defensant, el nostre territori, el Penedès.

Plantació forestal a la muntanya de Sant Jaume

El proper diumenge 26 de novembre, en el marc de la programació “Els diumenges a Sant Pau”, es farà una plantació forestal d’alzines a la muntanya de Sant Jaume, guiada pel Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF “La Carrerada”.

Per la plantació forestal, es demana que, qui pugui, porti eines (pics i aixades), així com guants. L’activitat s’adreça a un públic familiar i és gratuïta. El lloc i hora de trobada per aquest diumenge 26 de novembre serà directament a l’espai Sant Jaume (antic Casal 2000) a les 11.00 h del matí. En cas de pluja, l’activitat quedarà suspesa.

Com a novetat d’aquesta plantada i per fomentar la participació ciutadana, també es col·labora amb el projecte Minuts que impulsa l’Ajuntament. Una plataforma web i mòbil per fomentar la col·laboració entre els ciutadans, actualitzant tecnològicament el banc del temps. Els col·laboradors que vinguin a la reforestació, un cop acabada l'activitat, rebran un cupó amb el temps invertit en l'activitat que podran carregar a l'App Minuts. Així veuran recompensat el temps que dediquen a la societat amb la possibilitat de participar gratuïtament en activitats de la vila que organitza l'Ajuntament, com rutes turístiques, concerts, teatre o visites al VINSEUM i entrar a participar en el món de l'economia col·laborativa intercanviant experiències amb altres ciutadans.

App Minuts, enllaços de descàrrega:

 

El Banc de temps de Vilafranca del Penedès

El teu espai d’intercanvi on valorem el teu temps

Què és un Banc de Temps?

El Banc de temps és una xarxa d’intercanvi de serveis, habilitats, coneixements i relacions entre persones prenent el temps com a unitat de valor i de canvi. La mesura dels intercanvis és l’hora, amb independència del tipus de serveis que s’intercanviïn. Es tracta d’una iniciativa que funciona de manera similar a un banc, però en el qual allò que s’intercanvia és temps dedicat als serveis i a les persones. Cada participant tindrà un compte d’hores que administrarà la gestora del Banc. Per poder registrar els intercanvis i fer el pagament d’hores realitzades, cada usuari tindrà a la seva disposició xecs del banc de temps.

Qui pot participar?

Hi pot participar qualsevol persona, major d’edat que comprengui i accepti el funcionament i normativa del banc de temps. Per començar a formar part del BDT Vilafranca és necessari concertar una entrevista inicial amb la gestora del banc per poder fer la inscripció. En aquesta trobada el nou participant explicarà els serveis que podrà oferir i els que li agradaria rebre. Els intercanvis poden ser de dos tipus: individuals o en grup i es realitzen lliurement i de manera gratuïta.

Tipus de serveis:

El ventall de serveis, habilitats o coneixements a intercanviar és molt ampli i dependrà de les necessitats i oferiments de les persones inscrites al bdt. Es pot oferir:

  • Formació (classes o conversa d’idiomes, iniciació al ioga, suport en la cerca de feina...).
  • Cuina (classes de cuina, preparació d’un pastís d’aniversari, elaboració de menús...).
  • Informàtica (instal·lar un antivirus a l’ordinador, suport en la creació d’un blog...)
  • Atenció a les persones (acompanyar a persones grans, recollir a infants a l’escola...).
  • Tasques domèstiques (cosir, passejar el gos, fer la compra...).
  • I molt més: petites tasques de bricolatge, sessions de creixement personal, activitats d’oci com passejar, assessorament en jardineria...

Les persones inscrites al Banc de Temps de Vilafranca obtindran regularment un llistat dels serveis oferts i demandats. Si estan interessats en un servei d’aquesta llista s’hauran de posar en contacte amb els gestors del bdt que els hi facilitaran informació del servei i les dades de contacte de la persona o persones que ofereixen aquest servei.

Per a més informació i inscripcions

Adreçar-se al Servei d’Ocupació i Formació - La Fassina de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i preguntar per Gemma Bertran (938 171 995) o, mitjançant el correu electrònic   Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Més informació:

Banc del temps de Vilafranca

Facebook

 

 

Se suspèn la sortida las Muntanyans

El Col·lectiu Bosc Verd suspèn la sortida a l'espai natural dels Muntanynans pel  8 d'octubre per motius tècnics.

Disculpeu les molèsties.

 

Presentació del llibre Flora medicinal del Penedès

Aquest dijous 12 d'abril de 2018 a les 19:00 dintre dels actes de l'Inici de curs del Voluntariat per la llengua es presentarà el llibre Flora medicinal del Penedès, plantes remeieres dels camps a càrrec dels seus autors M. Pilar López Serra i Francesc Caralt Rafecas al Casal, Societat la Principal.

El dijous 19 d'abril a les 16:00 hi haurà una passejada per a descobrir plantes silvestres i medicinals comestibles.

 

 

Al·legacions a la Incineració de Residus a l'Uniland

El 21 de juliol de 2017, la Generalitat va fer públic al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), que la cimentera dels Monjos (Cementos Portland Valderrivas) volia incorporar residus provinents dels filtres de depuració dels gasos del procés de fabricació de calç, anomenat filler. Aquests residus s'incinerarien com a combustible per a la fabricació de clínquer i de ciment.

Aquest anunci oficial incompleix el Conveni internacional d'Aarhus, d'accés a la informació pública i participació en temes de medi ambient, perquè no ofereix la mínima informació sobre el projecte d'incineració de residus. De fet, des del 2010 no s'ofereix la informació mínima, en els diferents anuncis que s'han realitzat, per a que la ciutadania pugui saber el canvi substancial que s'està fent a la cimentera dels Monjos. Passar de cimentera a incineradora.

Aquest incompliment va ser denunciat pel Col·lectiu Bosc Verd i per 16 veïns i veïnes més, però malgrat tot, la Generalitat va fer cas omís i li va concedir l'autorització per a cremar residus. De fet, ja fa 7 anys que estan cremant residus.

Ara, 3 anys després les Nacions Unides ens han donat la raó i han emès una resolució que diu que l'autorització ambiental donada al 2010, es va vulnerar el dret a la informació, a la transparència, a la participació i a la defensa del medi ambient, ja que es va ocultar la informació necessària en el procés públic.

Des del Col·lectiu Bosc Verd estem en contra de que la cimentera dels Monjos incineri 10 tipus de residus (com ara residus municipals, farines càrniques, llots de depuradora i altres) i també de que afegeixi al ciment fabricat 19 tipus de residus diferents (escòria de central, cendres volants, residus fèrrics, llots diversos i altres) ciment que després incorporem a les construccions.

Durant el mes juliol de 2017, s'han aprovat per unanimitat mocions als ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, l'Arboç i Santa Margarida i els Monjos, per donar suport al Col·lectiu Bosc Verd i als 16 veïns i veïnes, per demanar la nul·litat del procediment administratiu i seguir els criteris de la resolució del Comitè de seguiment del Conveni d'Aarhus.

La crema de residus és altament contaminant ja que en el procés d'incineració s'emeten dioxines, metalls pesants i furans, que s'acumulen als éssers vius, causant malalties, la pèrdua de qualitat ambiental i l'afectació a la salut pública.

Per això et demanem que ens ajudis a aturar la incineració de residus a la cimentera dels Monjos, fes-nos arribar l'al·legació signada a la bústia de Bosc Verd a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès (carrer Escorxador 19-21).

Pots descarregar-te l'al·legació per emplenar-la clicant aquí

 

Alliberament d'un rapinyaire a Sant pau

El proper diumenge 25 de febrer el Servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilafranca organitza del Penedès organitzat l'activitat d'alliberament d'un rapinyaire a Sant Pau.

Trobada a les 11:00, al camí de Pachsa a la creuilla amb el Balcó de les Clotes. L'activitat és gratuïta.

En finalitzar l'alliberament, es farà un taller adreçat als més petits.

 

 

Activitars d'ocells del grup Còbit

Us adjuntem el progama d'activitats relacionades amb la migració d'ocells del Gòobit:

  • 26 de juliol 2017 – Alliberament de rapinyaires i presentació del cicle d'activitats. A les 18 h. a aparcament del castell de Penyafort
  • 12 d'agost 2017 – Alliberament de rapinyaires. A les 18h. aparcament de l’església de Castellet.
  • 6 de setembre 2017 – Alliberament de xots. Activitat restringida als voluntaris que han construït refugis per a xots (contactar amb Còbit).
  • 9 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 10 i 13 h. Turó de les Tres Partions.
  • 17 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
  • 23 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
  • 30 de setembre 2017 – Observació migracions. Entre 10 i 13 h. Turó de les Tres Partions.
  • 7 d’octubre 2017 – Observació migracions. Entre 16 i 19 h. Turó de les Tres Partions.
  • 21 d’octubre 2017 – Anellament científic d'ocells. A les 10 h. Punt de trobada: aparcament a baix de Castellet.

En cas de mal temps (o risc de mal temps) les activitats quedaran suspeses o ajornades.

L'observació de migracions és totalment imprevisible. S’aconsella portar prismàtics.

Totes les activitats són gratuïtes.

Subcategories