El Punt, 17 d'abril de 2009

La demarcació de Barcelona té per vendre 34.530 habitatges nous, el 53% de Catalunya

El president dels promotors, Enric Reyna, diu que no es poden abaixar els preus més del 20% per no enfonsar el sector

La demarcació de Barcelona concentra poc més de la meitat de l'estoc de pisos d'obra nova que hi ha a Catalunya, els que s'han acabat de fer i encara no estan ni escripturats. A Catalunya n'hi ha 65.442, segons un estudi elaborat per l'Associació de Promotors de Barcelona (APCE), que estima que l'estoc es començarà a reduir a principi de l'any 2010. Malgrat l'alta concentració a Barcelona, la demarcació ho té més ben encarat que la resta del territori i ja hi ha símptomes que apunten que la situació es començarà a desinflar durant aquest any, segons el president de l'APCE, Enric Reyna. Percentualment, l'estoc de pisos per vendre és, a Barcelona, de 6,4 pisos per cada mil habitants però la proporció a Tarragona arriba fins als 22,1 i a Girona és de 14,3 (6,9 a Lleida).

Dels 65.442 habitatges d'obra nova que estan per vendre a Catalunya, un 53%, és a dir, 34.530 pisos i cases, es concentren a les comarques barcelonines. Tarragona en té 17.472 (27%), Girona 10.483 (16%) i Lleida 2.957 (4%). La de Barcelona és una xifra elevada, però si s'analitza de manera relativa, és a dir, tenint en compte la densitat de població, l'estoc a la demarcació és menor al de la resta del territori i s'estableix que, per cada mil habitants, hi ha un estoc de 6,4 habitatges per vendre. Una xifra menor als 6,9 pisos per cada mil habitants de Lleida, els 14,3 de Girona i els 22,1 de Tarragona. Cal tenir en compte, en aquestes dues demarcacions, l'efecte que té el mercat de segones residències, que fa que aquest indicador creixi i que també alenteix especialment els ritmes de venda ja que, en època de crisi, els apartaments a la platja es venen més malament que els pisos als centres urbans. I també que la demanda de segona residència no té perquè originar-se en la mateixa demarcació.

Segons les dades recollides per l'Associació de Promotors de Barcelona (APCE), dels 34.530 habitatges en estoc que hi ha a la demarcació de Barcelona, 8.434 corresponen a la conurbació de Barcelona (en una proporció de 2,8 pisos per cada 1.000 habitants), 4.984 a la comarca del Barcelonès (2,2 pisos per cada miler de persones) i 2.701 a la ciutat de Barcelona (1,6). Pel president de l'APCE, Enric Reyna, això confirma que «no hi ha un problema excessiu d'estoc a la zona urbana de Barcelona». Segons Reyna, «la demanda existeix, però el que falta és el finançament necessari per comprar pisos».

Sense anar més lluny, l'entitat estima que fins al primer trimestre del 2010 no es començarà a reduir l'estoc que hi ha a Catalunya, però que a la conurbació de Barcelona la recuperació s'avançarà al tercer trimestre del 2009 i la capital es recuperarà aquest segon trimestre, és a dir, fins al juny. La conurbació inclou 19 ciutats de l'àrea, de Sitges a Sant Cugat del Vallès.

Rebaixes del 20%

L'APCE recorda que, per reduir l'estoc i estimular la compra, s'han de donar ajudes. Pels habitatges de protecció oficial, el govern català «ha de fer efectiu l'acord que vol garantir a les entitats de crèdit la recompra en cas d'impagament», i pel que fa als habitatges lliures, els governs haurien de garantir préstecs del 20% perquè bancs i caixes només financen el 80% i els compradors han de pagar un 10% de despeses (IVA, notaria i registre) i és difícil que tinguin en efectiu el 20% que el banc no els dóna. A més, creu que els promotors no poden rebaixar els preus més d'un 20% perquè llavors posen en perill la supervivència dels negocis i de l'ocupació que generen.

L'estadística de l'associació fa servir els certificats finals d'obra dels diferents col·legis d'aparelladors (facilitats per la direcció general d'Habitatge de Catalunya) per comptar els habitatges acabats i, d'altra banda, l'estadística de transaccions immobiliàries que elabora el Ministeri d'Habitatge a partir de dades del Consell General del Notariat per estudiar les compravendes d'habitatges nous. En cap cas, no es té en compte l'habitatge que es destina al mercat de lloguer i al de lloguer amb opció de compra i es parteix de la premissa bàsica que és a partir de l'any 2007 quan les noves promocions a Catalunya comencen a notar la davallada del nombre de compradors.

Reyna critica bancs i caixes i els demana «regles del joc clares»

El president dels promotors barcelonins, Enric Reyna, va criticar ahir fortament les entitats bancàries per oferir als clients que compren pisos de la seva cartera immobiliària unes condicions financeres molt més avantatjoses que les que ofereixen a la resta de ciutadans que demanen una hipoteca. «Poden vendre al preu que vulguin, però el que no entenem ni admetem és que no ofereixin a tothom les mateixes condicions», va dir. Per Reyna, la banca «no pot actuar amb l'alegria amb què ho havia fet fins ara, finançant el 110% i el 120% del cost de les operacions», i ha d'establir unes regles clares i generalitzades que fixin quines són les condicions per atorgar les hipoteques. Explicava ahir que els promotors estan disposats a rebaixar fins i tot el preu de venda («l'economia té això, de vegades guanyes i altres perds i ara toca perdre») però fins a un límit del 20% i va explicar que l'APCE té un acord amb el Banc Santander pel qual el promotor aplica el descompte i el banc finança el 100% de l'operació.

Reyna també va criticar ahir obertament la pròxima celebració, el mes de juny, del saló immobiliari Low Cost, on es vendran pisos amb descomptes de més del 30% sobre el preu inicial. Reyna va dir que l'APCE està «en contra d'aquest saló perquè ens sembla una aberració, si els promotors volen fer descomptes ho han de fer de manera immediata i no en un saló al mes de juny, perquè fins llavors la demanda per part dels compradors estarà aturada»

Голова-то вращалась, а уши еще "Симс 3 русалки скачать игру"не ожили.

С "Скачать акула мало"каждым днем он будет опаснее.

В комнате "Скачать в гостях у сказки"стоял запах застарелого сигаретного дыма и "Программы скачать музыку"средств для мытья пола.

Вдруг Матесев почувствовал, как по груди у "Третий лишний смотреть скачать"него стекает расплавленный "Адобе акробат скачать"металл, проникая в грудную клетку, обжигая "Nintendo 64 скачать игры"кишки и детородные органы.

Они будут там, прежде чем "Nvidia драйвера fx 5200"мы успеем отъехать на "Скачать 2012 2012 лицензия"достаточное расстояние, и скоро догонят "Железнова музыка с мамой скачать"нас.

Стыдно, товарищ кинооператор, кому-кому, а вам сие должно быть отлично известно.

Subscriu-te al butlletí

http://www.canakkaleruhu.org http://www.vergimevzuati.org http://www.finansaldenetci.com http://www.securityweb.org http://www.siyamiozkan.org http://www.fatmaozkan.com http://www.sgk.biz.tr http://www.denetci.gen.tr http://www.bagimsizdenetim.biz.tr http://www.mevzuat.biz.tr http://www.security.biz.tr http://www.sorgulatr.com http://www.kanunlar.biz http://www.prsorgu.net http://www.sirabul.com http://www.emekliol.org http://www.coklupagerank.com http://www.coklupagerank.net http://www.coklupagerank.org http://www.prsorgu.org http://www.scriptencode.com http://www.sirabul.net http://www.sirabul.org http://www.sitenizanaliz.com http://www.seoisko.com http://www.seomavi.com http://www.scriptencode.net http://www.scriptencode.org