El Punt, 12 de maig de 2009.

L'Estat sanciona la nuclear d'Ascó amb 15,4 milions per les fuites dels anys 2007 i 2008

La sanció és la suma de quatre infraccions greus i dues de lleus i és la multa més alta que haurà pagat mai una nuclear

La central nuclear d'Ascó haurà d'afrontar la sanció més alta a l'Estat espanyol. Foto: J.F.
El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç ha imposat una multa de 15,4 milions d'euros a la central nuclear Ascó I. La xifra ve donada per la suma de quatre infraccions greus i dues més de lleus, arran de l'alliberament de partícules radioactives que es van detectar entre finals del 2007 i principis del 2008, però que no van ser notificades per la central fins a l'abril de l'any passat. La multa és la més alta imposada fins ara a una central nuclear de l'Estat espanyol, ja que el següent import més elevat és el que va haver de pagar Vandellòs II, que va ser d'1,6 milions d'euros. L'expedient sancionador es va iniciar a proposta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i es parlava d'una multa que podia oscil·lar entre els 9 i els 22 milions d'euros.

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, va signar ahir l'ordre ministerial que sanciona Endesa, l'empresa titular de la central nuclear Ascó I, amb una multa de gairebé 15,4 milions d'euros. Una sanció que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II encara no coneixia ahir oficialment, i que va preferir no valorar. Ja el mes d'agost passat, quan es va conèixer el contingut de l'expedient del CSN, Sebastián va anunciar que el govern actuaria amb «contundència» contra Ascó I, en considerar que les centrals nuclears «han de ser segures i això vol dir que no hi poden haver ni manipulacions ni ocultacions». De fet, en aquell moment ja es va anunciar que la multa podria oscil·lar entre els 9 i els 22 milions d'euros, unes xifres que l'organització ecologista Greenpeace van jutjar com a insuficients, a més de titllar-les de «multa ridícula». Finalment, la sanció aprovada per l'Estat ha estat de 15.390.000 euros. En concret, 7,5 milions els ha imposat Indústria per l'emissió de partícules radioactives a Ascó I des de finals del 2007 a principis del 2008. Unes emissions que van superar el límit anual de la dosi permesa per a membres del públic a l'interior de la central, i que es considera una infracció greu. A més, Indústria també ha multat la central per no haver establert un control de la contaminació externa del personal una vegada descoberta la contaminació interior, i per no haver senyalitzat i delimitat radiològicament les zones de lliure accés de la central. Això també es considera una infracció greu (3 milions d'euros). També cal afegir-hi 3 milions d'euros més per haver incomplert les recomanacions de senyalització; i una sanció d'1,8 milions per haver incomplert el Manual de protecció radiològica, per no haver fet constar als registres de vigilància la contaminació trobada a les zones de lliure accés.

Pel que fa a les infraccions lleus, s'ha sancionat amb 15.000 euros la no-emissió d'un informe d'un succés notificable, quan al novembre del 2007 es va produir una maniobra de vessament del contingut d'una aspiradora a una piscina combustible; i amb 75.000 euros més per no haver adoptat les mesures per minimitzar la probabilitat d'exposicions potencials, ja que va permetre la sortida d'un camió de ferralla que contenia partícules radioactives.

El diputat del PSC per Tarragona i portaveu del grup socialista a la ponència del CSN del Congrés, Francesc Vallès, va valorar molt positivament la sanció al titular de la nuclear d'Ascó, que va titllar d'«històrica». Segons Vallès, el CSN va actuar «amb independència, i ara al govern no li ha tremolat el pols, i ha actuat amb contundència». «És un toc d'atenció molt important a les nuclears, perquè sàpiguen que amb la seguretat no s'hi juga», va dir. A més, Vallès va remarcar que els socialistes continuaran exigint «les màximes garanties de seguretat i més inversions» a les centrals catalanes, tenint en compte que «cal continuar convivint amb les nuclears». A banda, Vallès va assenyalar que pressionaran perquè una part de la sanció «puga revertir» al territori, i en especial a la Ribera d'Ebre, per aconseguir una major millora econòmica. Un aspecte que, per la seua banda, l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal (CiU), va voler replicar. «És penós que s'hagin de demanar compensacions», va dir. «Això són mesures conjunturals i puntuals, i els municipis de les zones nuclears fa 30 anys que demanem mesures estratègiques per diversificar la nostra economia», va remarcar. Vidal va valorar que la sanció a la central hauria de servir perquè Ascó i la comarca recuperin «la tranquil·litat i la confiança en les empreses i les institucions».

Un dels incidents nuclears més greus

L'incident d'Ascó I va ser un dels més greus de la indústria nuclear de l'Estat (tenint en compte la seva classificació de nivell 2 a l'escala INES, que va del 0 al 7). Arran de l'alarma social que es va generar i de les deficiències de comunicació (els alcaldes de la zona afectada per les centrals se'n van assabentar per la premsa) el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va enviar a Ascó un equip d'inspecció per esbrinar «totes les circumstàncies i elements relacionats amb l'origen i evolució del succés, incloses les accions del titular», l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), que gestiona les nuclears catalanes que són propietat d'Endesa i Iberdrola. L'ANAV es va convertir en el blanc de totes les crítiques per haver donat al CSN i als alcaldes informació «deficient i incompleta» sobre la fuita. Cinc dies després el CSN havia de reconèixer que la fuita radioactiva havia estat cent cops superior a la declarada per la central.

Когда-то в тебе были зачатки приятного обхождения.

Подсвечники исполнят их самые сокровенные "микрокредит онлайн на карту"желания.

Может, у нее где-то были "автокредит какие документы"муж и шестеро детей.

Такое расположение обеспечивало скольжение корабля "как пользоваться кредитной карточкой"по краю "Программа для переделывания формата скачать"бездонной гравитационной пропасти Солнца.

На встрече с председателями астрономических факультетов крупнейших университетов Фриде пришлось выслушать доводы иного рода.

Будет хорошо, если ты станешь мастером фуги, но это не главное.

Затем он смешал его с небольшим количеством ячменя и этой "музыка скачать сборники русский" смесью набил трубку.

В другой руке "Скачать сказки бесплатно через торрент" он сжимает лук, а на "скачать пригласительные на день рождения" бедре у него висит колчан, "скачать безплатные игры рыбалки на телефон" полный молний.

Черты его лица, искаженные предсмертной агонией, застыли.

Я не "скачать песню лола" мог с уверенностью сказать, что "скачать драйвер видео ати" находится под штукатуркой, на чем держатся гвозди.

Его тащило в воздухе вдоль "скачать тему для iphone 4" виадука, пока тросы не зацепились за угловатую раму указателя "игра счастливые колёса 3 играть" направлений.

Бортан, однако, не вернулся, поэтому я больше склонялся ко второму варианту.

Я подавил приступ "начальник скачать песню"боли, искоса глянул вперед, пытаясь определить, "скачать руки вверх слёзы капают"где находится "скачать песню стаса михайлова брату"саламандра.

Джерри уже вытаскивал деньги из кармана "Скачать карта нового уренгоя"грабителя.

Наверное, с ним случился припадок.

Я предупреждала Селара, что ему нужно "скачать роутёр"держаться подальше от Шоредана.

Я поглядел "песни доченька моя скачать"с минуту в ту сторону, все еще "скачать мобильное аська"недоумевая по "поиграть в бесплатные игры одевалки"поводу его появления, потом занялся "селена гомес альбомы скачать"теми вещами, которые я принес сюда.

Минотавр замедлил шаги, затем замер возле стены.

Я бережно завернул бутылку "условия получения потребительского кредита" в шелк, потом в кусок хлопчатобумажной ткани "Обратись к Бешеному" и уложил в шкатулку из "Вечера на хуторе близ Диканьки" железного дерева.

Разминирование заняло менее десяти минут.

Она была натурой незаурядной "Хакеры Сновидений" и мечтала о чем-то таком, что "Исповедь" выходило за рамки обывательского представления о счастье.

Эйрадис "Третий глаз исцеляющий Теория и практика оздоровления" прикоснулась пальцами к его лицу.

Что бы ты "Густав Климт" ни замышлял, не забывай об этом.

Приятно было ехать "Сладкое возмездие" не спеша и вдыхать "русский стандарт вклады" ароматы местности, смотреть, как тает роса на искрящихся полях и сорванных листьях, "автокредит мазда" чувствовать ветер, слышать и видеть стаи птиц, улетающих на Острова Солнца.

Даже одинокий самец "Пятеро в звездолёте. Семь дней чудес. Повести" сможет указать нам "влади каста ясно(скачать альбом )" направление.

В своих красно-черных мундирах они "скачать музыки на гитаре" выглядели весьма эффектно.

Вернувшись в свой кабинет, "решебник голицынский 6 издание решебник" выключил компьютеры и вышел "Статьи государственного бюджета включают" из здания.

Кто был в Собрании, тот его видел.

А "скачать военные стратегии стратегии" может, ему будет "Дневник фокса Микки" позволено отовариться в валют-ном магазине, где, "сосо павлиашвили тост скачать бесплатно" как он слышал, "244 китайских упражнения для тех, кому за 40" можно купить товары западного произ-водства, "скачать с народа ру" но значительно дешевле.

Спокойно, лениво и равнодушно она отшвырнула Вирджинию на пол.

Subscriu-te al butlletí

http://www.canakkaleruhu.org http://www.vergimevzuati.org http://www.finansaldenetci.com http://www.securityweb.org http://www.siyamiozkan.org http://www.fatmaozkan.com http://www.sgk.biz.tr http://www.denetci.gen.tr http://www.bagimsizdenetim.biz.tr http://www.mevzuat.biz.tr http://www.security.biz.tr http://www.sorgulatr.com http://www.kanunlar.biz http://www.prsorgu.net http://www.sirabul.com http://www.emekliol.org http://www.coklupagerank.com http://www.coklupagerank.net http://www.coklupagerank.org http://www.prsorgu.org http://www.scriptencode.com http://www.sirabul.net http://www.sirabul.org http://www.sitenizanaliz.com http://www.seoisko.com http://www.seomavi.com http://www.scriptencode.net http://www.scriptencode.org